In een knusse woonkamer in Delft bevindt zich een betoverende wereld van Harry Potter-Lego, samengesteld door de creatieve geest van Edwin. Van de iconische Zweinstein-microset, getransformeerd tot een winterwonderland, tot de volledige Wegisweg, deze indrukwekkende verzameling prijkt op en in acht kasten. indebuurt nam de kans om een glimp op te vangen van dit magische tafereel.
De kasten zijn slim voorzien van spiegeltjes, waardoor niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant van de sets bewonderd kan worden. Het imposante Zweinsteinkasteel wordt beschermd door een transparante plastic box tegen stof, terwijl de hele Wegisweg in volle glorie wordt tentoongesteld. De vier afdelingen van Zweinstein hangen decoratief aan de muur, en zelfs de legoversie van de Mandragora maakt geen kik. Van grote sets tot microscopische details, vrijwel elk aspect van de toverwereldschool is aanwezig.
Edwin's liefde voor Lego begon al op jonge leeftijd. 'Ik had een treinset. Daar is het eigenlijk al misgegaan,' vertelt Edwin met een glimlach. Naarmate hij ouder werd, verdween Lego naar de achtergrond. Pas toen zijn kinderen opgroeiden, herontdekte hij zijn passie voor het bouwen. 'Toen ze wat ouder waren, dacht ik: 'Het zou toch leuk zijn om die Harry Potter-sets te verzamelen.' Dat liep een beetje uit de hand, en nu staar ik naar acht kasten vol Lego.'
Het is geen toeval dat Edwin specifiek voor Harry Potter-Lego koos. 'Mijn kinderen zijn dol op de films, en ik heb hun de boeken voorgelezen. Je groeit mee met de personages uit de verhalen. De poppetjes uit de legosets groeien ook mee. Het past allemaal perfect bij elkaar en het is fantastisch om de sets na te bouwen en opnieuw in het verhaal te duiken.'
Edwin onthult enkele van de magische details van de sets: van beweegbare onderdelen in het huis van de Wemels tot leuke verwijzingen naar de Harry Potter-verhalen, zoals de wankele stapel dozen in Olivanders winkel. Deze details voegen een extra dimensie toe aan de bouwervaring en maken elk moment van het bouwproces betoverend.
Sommige sets zijn uiterst zeldzaam, omdat niet alle series in Nederland worden uitgebracht. Edwin's collectie is nog niet compleet, met speciale interesse in het Amerikaanse exclusieve groene dakjeskasteel uit 2007 en de Hongkong-only set van de gouden snaai. Sommige onderdelen, zoals het bankgebouw Goudgrijp, zijn in verschillende versies uitgebracht, wat invloed heeft op de prijzen in de verzamelmarkt.
Op de vraag naar zijn favoriete set, twijfelt Edwin kort. 'Ik vind de Zweinstein-microset, die ik omtoverde tot een winterlandschap, geweldig. Het is bewonderenswaardig hoe ze dat op zo'n kleine schaal hebben gemaakt.' Deze unieke creatie van het kasteel is geüpgraded naar een winterse versie met sneeuw bedekte daken en een bevroren meer, wat een magische twist toevoegt aan het Lego-universum van Edwin.
Naast zijn eigen passie deelt Edwin zijn liefde voor Lego met de jongere generatie. 'Mijn vriendin heeft kinderen. Het jongetje komt graag langs om naar de Lego te kijken. Samen gaan we naar de legowinkels om kleine setjes te bouwen, zoals een treintje of toverstok. Ik weet niet wie er blijer van wordt, hij of ik.'
Een verhaal van passie, verbeelding en Lego, waar Edwin en zijn betoverende verzameling een ware bron zijn van creativiteit en verbinding in hun Lego-universum.