Jongeren in Delft en Leiden waarschuwen voor risico's achteraf betalen

27 apr , 8:09 Nieuws
image 2 66c472e1a27a8

Jongeren waarschuwen voor financiële valkuilen

In Delft en Leiden hebben jongeren alarm geslagen over de financiële risico's die gepaard gaan met het achteraf betalen van online aankopen. Onlangs onthulde Yari uit Den Haag dat hij, samen met anderen zoals Melanie, regelmatig gebruikmaakt van diensten zoals Klarna, ondanks dat ze nog geen 18 zijn en wettelijk niet gerechtigd zijn om deze betaalmethode te gebruiken.

Achteraf betalen: verleidelijk maar gevaarlijk

Hoogleraar Economische Psychologie, Wilco van Dijk, uit zijn bezorgdheid over de opkomst van 'buy now, pay later'-services zoals Klarna. Hoewel bedrijven zoals Klarna oorspronkelijk werden opgericht om consumenten in staat te stellen online aankopen te doen en pas te betalen bij tevredenheid, zijn deze diensten nu een risicovolle vorm van kredietverstrekking geworden. Van Dijk waarschuwt dat jongeren, die vaak meer gericht zijn op directe behoeften, extra kwetsbaar zijn voor de verleiding en risico's van achteraf betalen.

Gevaren en hoge kosten

De verlokking van geen rente betalen bij achteraf betalen kan argeloze consumenten misleiden. Echter, de hoge kosten die ontstaan bij te late terugbetalingen kunnen snel oplopen, hetgeen consumenten in financiële problemen kan brengen. Van Dijk benadrukt het gebrek aan toezicht en de mogelijkheid om onopgemerkt aanzienlijke schulden op te bouwen via dergelijke diensten.

Toekomstige waarschuwingen en bewustwording

Als reactie op deze zorgelijke trend roepen lokale belanghebbenden op tot meer voorlichting en bewustwording over de gevaren van achteraf betalen, vooral onder jongeren. Er wordt benadrukt dat het essentieel is om de financiële planning en verantwoordelijkheid aan te moedigen om ongewenste financiële consequenties te voorkomen.