Na de verschrikkelijke aardbeving die twee jaar geleden Turkije trof, hebben studenten van de TU Delft een baanbrekend project gelanceerd om mensen in nood te helpen. Meriç Kessaf, een bouwkunde student aan de universiteit, verloor veel familieleden bij de ramp en werd gemotiveerd om actie te ondernemen.
In februari 2023 verwoestte een aardbeving in Turkije het leven van 50.000 Turken en meer dan 6000 Syriërs. Dit leidde tot een golf van hulpacties, waaronder een opvallend initiatief van studenten aan de TU Delft. Meriç Kessaf en haar collega's besloten hun expertise in bouwkunde te benutten om de getroffenen te ondersteunen.
Het Architectural Recovery Team, opgericht door de studenten, richt zich op het bieden van veilige leefomstandigheden aan de slachtoffers. Na een onderzoek ter plaatse in Turkije ontwierpen ze een aardbevingsbestendig 'basishuis' met essentiële voorzieningen, zoals een badkamer, keuken en technische ruimte.
Het innovatieve huisconcept is zelfvoorzienend dankzij zonnepanelen en is ontworpen met het oog op toegankelijkheid voor mensen met beperkingen, inclusief rolstoelgebruikers. Het prototype van het huis is klaar en wordt momenteel geïmplementeerd in het getroffen gebied in Turkije.
De studenten werken nauw samen met lokale families en streven naar langetermijnwederopbouw door de woningen als bouwpakketten beschikbaar te stellen, zodat families geleidelijk hun huizen kunnen herbouwen. Een bezoek aan het gebied in mei staat gepland om de voortgang te monitoren en eventuele aanpassingen door te voeren.
Dit inspirerende project toont de kracht van studenten en innovatie in het aanpakken van humanitaire crises en het creëren van duurzame oplossingen voor gemeenschappen in nood.