Diepgaand project in Delft belicht sporen van slavernijverleden in Zuid-Holland

10 apr , 11:54 Gemeente
image 12 66c475c3b4eee

Diepgaand project in Delft

In Delft wordt momenteel met veel inzet gewerkt aan een bijzonder project genaamd 'Draden van toen: Sporen van slavernijverleden in Zuid-Holland'. Het project is van start gegaan bij Cultuurhuis Delft en heeft al diverse locaties in de stad aangedaan. Het doel is om een meterslang wandkleed te creëren waarin de geschiedenis en impact van slavernij in de provincie Zuid-Holland worden belicht.

Ontwerp door kunstenaar Marcos Kueh

Het ontwerp van het wandkleed is van de hand van de getalenteerde kunstenaar Marcos Kueh. Een opvallend element in het kleed is de weergave van het historische Oost-Indisch Huis, waar eens de Kamer van de VOC in Delft was gevestigd aan de Oude Delft 39. Dit visuele aspect draagt bij aan het verhalen van de geschiedenis van de regio.

Samenwerking en participatie

Het project wordt gecoördineerd door de Stichting DelftsPeil en geniet de steun en medewerking van diverse lokale partners, waaronder de Oude en de Nieuwe Kerk Delft, Stichting Stunt, Museum Prinsenhof Delft, Can I Dream en Cultuurhuis Delft. Bovendien wordt het initiatief mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en de Gemeente Delft.

Participatiemogelijkheden voor inwoners van Delft

Alle inwoners van Delft worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit inspirerende project, ongeacht ervaring of achtergrond. Tot eind april zijn er diverse workshops gepland waarin deelnemers kunnen bijdragen aan het wandkleed. Zo zijn er bijeenkomsten in Wijkcentrum De Hofstee en de Oude Kerk op specifieke data en tijden. Aanmelden is niet vereist, zodat iedereen de kans krijgt om deel te nemen aan dit betekenisvolle culturele initiatief.

Impact en bewustwording

Het wandkleed 'Draden van toen' vormt niet alleen een artistieke uiting, maar dient ook als een middel om bewustwording te creëren over ons gedeelde verleden. Door actieve participatie en het tonen van historische plekken zoals het Oost-Indisch Huis, wordt de lokale gemeenschap aangemoedigd om zich te verdiepen in de complexe geschiedenis van slavernij en haar invloed op de regio Zuid-Holland.